İçeriğe geç

Pintilik hoş değil

Spotify’ı çok kullanıyorum. Cılkını çıkartıyor muyum? Yoo, cılk nedir bilmiyorum bu konuda da bayağı iyi kullanıyorum. İşte, evde, yolda… Arabamda radyo dinlemeyeli ne kadar uzun zaman oldu bilmem, zaten pek dinlemedim radyoyu çünkü önceden kendi mp3’lerim vardı, şimdi de Spotify. Eh yeni tanımalar için Spotify zaten çok iyi bir şey, benim keşifçi dönemlerimde olsa daha da iyi derdim ama şimdi bile neler neler sunuyor önüme. Bildiklerimi de aklıma geldikçe arıyor buluyorum. Ama…

San’at camiasının pintilik edip bazı albümleri Spotify’a koymayışına gıcıklanıyorum. Kesin mantıklı bi’ sebebi vardır, kesin bi çıkar uyuşmazlığı vardır da bana ne bundan? Ben gıcıklanırım dinleyici olarak. Zaman içinde bazı albümlerin geri dönüşü oldu, havai fişeklerle kutladım. Aklıma öncelikle Tindersticks‘in ilk 4 albümü geliyor mesela, onların olmayışı benim için ciddi eksiklikti. Sonra, Duman var ya hani bildiğimiz, onların ilk 2 albümü de yoktu öncelerde, geldiler. Keza Vega da koymamıştı ilk albümlerinden birkaçını, giderdi bu eksikliği. Bir de Esmerine‘in Aurora‘sı yokluğunu hissettiklerimdendi, giderildi.

Ama yetmiyor, yetemez, daha da var eksiklikler.

Şimdi konudan kopuyorum, sonra bağlayacağım. Siz de beğeneceksiniz bu bağlayışımı – rica ediyorum.

Beyonce vaktiyle bir açıklama yapmış, demiş ki kendisi seksi olmaktan yorgun. Bu tatlı dram grubun birine, Brezilya’da isim kaynağı çıkartmış. Cansei de Ser Sexy gelmiş. Çıtır çerez bir grup, öyle hastası olunacaklardan değil. Seksi olmayan kadınlar oluşturmuş, cesur yapılı şeyler söylemişler, hoşlar. Bi’ CSS Suxxx‘ı var (kendiyle dalga geçen gruba ayrı hoş duygular beslerim tabii) ki her dinleyişimde bi’ boş verme eğlencesi sağlar.

Sonra…

NTV’de yanlış hatırlamıyorsam Yekta Kopan’ın sunduğu Gece Gündüz dışı bir program vardı, liste programı. Onun jeneriğinde ya da liste numaralandırmalarında CSS’in parçası çalardı. Hangisi? Let’s Make Love And Listen to Death From Above. Bu ek bilgi neyimize yarayacak bilmiyorum ama ben tanıyordum, bi’ samimiyet hissediyordum. Belki hatırlarsınız, şuydu:

Ben bu şarkıyı hep severim, o manyakça girişi, genel teması… Peki neyden bahseder bu şarkı? Çok özel bir şey değil, grup zaten “cheesy”. Yani şarkıda o kadar yüzeysellik var ki yüzeyde, şaşarsınız. Sevişirken dinlenen ölüm değil canlar, öyle olsa felsefik çıkardı bile. Yukarıdan ölümü dinlemiyorlar yani. Death From Above ve hatta Death From Above 1979 hedefte.

Death From Above 1979’ın ilk albümleri (arkasından dağıldılar, sonra yeniden birleştiler herhalde de pek bakmadım) bence çok gaz, kısmen agresif, zaman zaman da çok rahatlatan bir şeydir. You’re A Woman, I’m A Machine‘i ben bu yüzden çok dinledim ihtiyaçlarda ve bilin bakalım bunun konumuzla alakası ne? Nevet, bu albüm Spotify’da yok! (takdir ettiniz mi?)

Tamam, olmazsa olmaz değil. Ama bi’ Sexy Results keyfi, agresif-gazlığı değil, keyfi olsa ben ara ara çok keyiflenirdim. Şunu dinlemek bazen iyidir hani.

Death From Above bence anlaşamadı, pintilik yaptı, koymadı ilk albümü. Yakışmıyor bu size iki fil burunlu bey.

Üstüne, ben halen Ataxia‘nın Automatic Writing‘i ve hatta grubu komple Spotify’a koymamasından yana dertliyim. Addition‘ı dinlemek çok güzel olmaz mıydı? Önceki iki paylaşımıma zerre uymayan temasından ötürü eklemiyorum şuraya ama onlardan daha da çok isteyeceğimdi.

Devo‘nun Q: Are WeNot Men? A: We Are Devo!‘su da olmalıydı ama yok. En ünlü albümünü niye koymazsın e grup? Beni etmese de çok kişiyi New Wave için mest ederdi.

Einstürzende Naubauten‘in önceden ve sonradan çok albümünü Spotify’da dinleyiciye açıp Silence is Sexy‘yi kapalı tutmasına da bozuluyorum – en dinlenecek albümlerdendi o. Niye yok Blixa’cım, niye?

Bunlar şimdi aklıma gelenler. Bir sürü soundtrack albümün yer almaması da söz konusu, onu kim paylaşacaktı bilmem ama olmalıydı. Ben ister, sömürürcesine dinlerdim.

İşte bunlar hep pintilik. Bunlar korsancılığı sayesinde onları bilenleri üzmek, bilmeyenleri de mahrum etmek. Bunlar aşılması gereken, maneviyatın yücelmesiyle (?) çözülecek haller. San’atın en önemli ihtiyacı benim gibi deli tüketiciye ulaşması çünkü tüketilince unutulmuyorlar gördüğünüz gibi. Demek ki uzun vadede varlıkları için bi’ ben lazım onlara, niye itiyorlar elleriyle? Yaa… 3-5 kuruş için, cıks.

Haksızsam haksızsın densin yani.

Ya da vazgeçtim, denmesin. Para için beni kırdığınıza değmez, o bakımdan.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.